Sydney, de meest leefbare stad op deze planeet? Dec12

Gerelateerde berichten

Sydney, de meest leefbare stad op deze planeet?


Panorama Sydney

Na ongeveer zes weken Nieuw-Zeeland is het tijd voor iets nieuws. Rond 18 december worden we verwacht in Indonesië, waar Katelijn & Maarten en een hoop vrienden ons zullen vervoegen. Maar bij het zoeken naar een vlucht blijkt dat vliegen naar Jakarta ons goedkoper uitkomt door over Sydney te vliegen dan rechtstreeks vanuit Nieuw-Zeeland. Dit moest ons geen twee keer voorgesteld worden! Sydney, here we come.

Bij de voorbereiding hebben we al lang door dat Sydney gigantisch is. Het is dan ook de grootste en oudste stad van Australië en telt als regio meer dan 4,5 miljoen inwoners. Sydney is één van de meest geliefde en leefbare steden ter wereld en wij kunnen daar alleen maar met akkoord gaan. Sydney heeft het gewoon allemaal: een zonnig klimaat, een hippe waterfront, vriendelijke bewoners, goudgele stranden, bergen, trendy bars, restaurants en coffeeshops op elke hoek van de straat, ontelbare shoppingcenters en winkelstraten (een echt shoppingparadijs voor de liefhebber :-)), grote parken, een prachtige skyline, etc. Wij zijn fan! Jammer dat het wat ver van België ligt ;-).

Het begon echter allemaal minder rooskleurig bij aankomst… Na het overslagen van een nacht door de uren van de vlucht moeten we ook nog eens meer dan 1,5u aanschuiven aan de paspoortcontrole. Hun nieuwe systeem (verdeling tussen paspoorten van Angelsaksische landen en al de rest) staat duidelijk nog niet op punt.

Onze hostel blijkt ook erg crapy te zijn (wat een dure stad!) met incompetent personeel en feestende backpackers, mààr met een geweldige ligging naast het centraal station, waardoor we de hele stad en haar verschillende buurten met de trein (met een netwerk dat perfect geregeld is) kunnen verkennen.

Onder het motto van Tom ‘We all talk football kunnen we natuurlijk niet anders dan ook het Australische voetbal verkennen. Zeker in Sydney, waar Alessandro Del Pierro held en icoon van de ploeg is en een must in ieders leven om hem eens aan het werk te zien (ja dames, ik wist dat toen ook nog niet ;-)). Ondanks de geschiedenis die we dus daardoor schreven, blijkt Australisch voetbal vooral oersaai te zijn :-). Del Pierro had zopercies ook zijn jonge gloriejaren al achter de rug (leeftijdscategorie van Tom ;-)), waardoor hij zelfs de tweede helft niet meer mee deed, en de match nog saaier werd. Ik moet wel van Tom vermelden dat Del Pierro wél de winning goal heeft gemaakt ;-).

Buiten dit “voetbal-hoogtepunt” stapelen bezoeken aan coffeeshops en terrasjes zich op, hebben we veel rond geslenterd, de Coast-to-coast walk gedaan langs de verschillende stranden tot aan het bekende surfers Bondi Beach (echt een aanrader trouwens), hebben we de laatste dag nog een geweldige wandeling gedaan door de Blue Mountains ten westen van Sydney (recent in het nieuws door grote bosbranden), etc.

Maar het absolute hoogtepunt van Sydney beleven we door een stom toeval…. Tijdens het rondwandelen aan het alombekende Opera House en de Harbour Bridge stoten we op een ticketverkoop. Uit nieuwsgierigheid nemen we een kijkje en blijkt dat die avond op de trappen van het Opera House een live-optreden doorgaat van Jack Johnson! Het toeval wil dat we beide mega-fan zijn en dat er nog tickets te koop zijn. Tel hier nog de 28 graden, de koele pintjes en het zicht op de skyline van Sydney bij op, need we say more…?

Voor meer foto’s van Sydney, klik op onderstaande foto:

Foto's FLICKR Sydney