Moskou, de Russische Megalopolis

In Moskou vertoeven we in een ‘home stay’, chiquer woord voor ‘bij lokale mensen thuis’. Eigenlijk best een aangename manier om het leven van de doorsnee Moskoviet te leren kennen. Maar de taal blijft een barrière, ondanks mijn inspanningen om dat Cyrillisch alfabet onder de knie te krijgen. We slapen bij een bejaard echtpaar dat hun living verhuurt aan toeristen. Het appartement zelf is gelegen in één van de grote blokken die in de tijd van het communisme als paddenstoelen uit de grond verschenen. Leuk om er even te vertoeven, minder om er een heel leven te wonen. Onze gastheer, Mister Vladimir, is vriendelijk maar het blijft bizar dat hij telkens wil weten om hoe laat we thuis zullen zijn. En hij staat erop. Lang geleden dat iemand dat nog eens aan ons (gemeend) vroeg ;-).

Het metrosysteem in Moskou is fantastisch. Niet alleen is het efficiënt en geraak je er zo ongeveer overal waar je moet zijn. Maar vooral is elk station een ware streling voor het oog. Oorspronkelijk gemaakt als potentiële schuilkelders, zorgen zij er dagelijks voor dat 9 miljoen (sic) Moskovieten zich kunnen verplaatsen. En nee, dat is niet het totaal aantal inwoners van Moskou, dat wordt geschat rond de 15 miljoen, afhankelijk van het aantal illegalen die er rondzwerven.

Ik had een serieuze toer voorbereid via googlemaps, alleen spookte de tip van Andrei (de Oekraïner die ons op de nachttrein meegaf dat het vandaag de voetbaltopper SpartakCSKA Moskou was) nog steeds in mijn hoofd, dus besloten we om toch maar eens te gaan zien, wie weet waren er nog tickets van deze al lang uitverkochte topper… Omdat het zo een fantastische ervaring was, zowel qua sfeer, spel als de totale beleving, heb ik er een apart verslag ‘Fanatieke voetbalsupporters‘ over geschreven. Als je het wil lezen, gewoon op de link of onderstaande foto klikken:

Spartak Moskou vs. CSKA Moskou

Twee dagen van de drie in Moskou regende het continu, maar dat heeft ons niet kunnen stoppen om ons gemiddelde van 10km wandelen per dag vol te houden. Voor diegenen die er ooit geweest zijn, misschien niet verwonderlijk, maar we waren echt onder de indruk van het Rode Plein en het Kremlin. Zelfs in de regen was dit de trip waard, ik denk dat we zeker 5 keer de St. Basilskathedraal gepasseerd zijn. We hebben zelfs de tijd genomen om een laatste groet te brengen aan Lenin die op het Rode Plein in een Mausoleum is opgeborgen. Toch vreemd om zolang in de regen aan te schuiven om iemand te groeten die al vele jaren dood is. En het is nu niet dat hij zo’n weldoender was…

We hadden de eer en het genoegen om drie à vier dagen te vertoeven in zowel Sint-Petersburg als Moskou, genoeg om een eerste indruk op te doen, te weinig om volledig objectief te kunnen zijn. Beide steden zijn een citytrip waard, maar op punten is het voor ons toch Moskou dat wint. Iets meer stad, iets minder museum.

Meer foto’s over onze trip in Moskou? Klik op onderstaande foto:

Foto's FLICKR Moskou