Vertrek en aankomst

24 september 2013, onze laatste dag in Moskou, tijd om wat indrukken op papier te zetten. Al mag je dit deze keer wel letterlijk nemen. We hebben een notitieboekje en een pen gekocht en zijn volop aan het kribbelen wat we hier beleefd hebben. Binnen enkele uurtjes springen we op de trein naar Irkutsk in Siberië. Dan hebben we wellicht de tijd om wat extra verhalen te typen. Nu zouden we ons willen beperken tot het vertrek en de aankomst in Sint-Petersburg.

Als we het vertrek mogen samenvatten in één woord dan is dat ‘hectisch‘. Enerzijds omdat we de voorbereiding wat onderschat hebben én anderzijds dat we uitgebreid afscheid hebben genomen. Een veelzeggend voorbeeld van dat hectische, is dat onze reisverzekering pas afgesloten is de avond voor ons vertrek (nog eens een welgemeende merci aan Wim Dewals van Verzekeringen Miel Dewals in Mechelen, bij deze wat reclame, is verdiend voor de geleverde inspanningen ;-)).

Vertrek ZaventemOnze vlucht was om 9u20 in Zaventem, maar om iets na 6u waren we al op de luchthaven. Had Magda (mama van An) gekund dan had ze ons vergezeld tot op het vliegtuig (wat uiteraard ook plezant had geweest ;-)).  Wat in de voorbereiding niet evident is, is inschatten wat je allemaal nodig hebt én ervoor zorgen dat de maximale 23kg niet wordt overschreden. Initieel had ik gedacht dat ik twee bagages nodig zou hebben, maar uiteindelijk bleek ik maar 12kg (sic) mee te hebben. De stewardess vond dat persoonlijk weinig voor zo’n lange reis, waarna ik natuurlijk aan het panikeren was omdat ik wellicht het één en ander vergeten zou hebben. Nu 7 dagen later, blijkt gelukkig dat ik niks essentieels heb achtergelaten.

Leuke anekdote is dat mijn nicht Katrijn op hetzelfde moment een vliegtuig moest nemen naar Nice. Tof om haar nog eens terug te zien want gezien zij in Israël woont, komen we elkaar (helaas) niet vaak tegen.

We vliegen met Estonian Air en na een tussenstop in Talinn (volgens eigen zeggen en schrijven ‘de gezelligste luchthaven van Europa’) landen we rond 16u in Sint-Petersburg. We worden er opgewacht door een ‘local’ die ons naar het hotel brengt. We hadden gelezen dat het Engels van de meeste Russen niet geweldig was, maar deze man was dan toch een uitzondering. In perfect Engels loodste hij ons door de stad. An die ooit een jaar Russisch gestudeerd heeft (ik schrijf ‘ooit’ omdat het blijkbaar al lang geleden is ;-)), zet zich vooraan én dan was het ijs snel gebroken. Russen zijn meestal wat gereserveerd, maar toen de chauffeur bij een passerende Mercedes SLK de opmerking maakte dat die wellicht gestolen was, was er ruimte voor elk onderwerp. Het volgende half uur zijn er verschillende onderwerpen de revue gepasseerd, zo ook de politiek in Rusland. De chauffeur vond dat Europa de Amerikanen moest laten vallen en volop kiezen voor de Russen, want die hebben wel alle grondstoffen (interessante invalshoek ;-)). Ik probeerde toen voorzichtig te polsen naar zijn mening over Poetin en het feit dat wij in het Westen niet allemaal even grote fan zijn. Zijn antwoord vond ik bijzonder verhelderend én veelbetekend: “Poetin is the right president for the right time’. Ook daar kunnen we inkomen. Benieuwd naar de Russische cultuur en natuur…